en
John Lautner
John Lautner - in his own words | info

john lautner k2 architecten

John Lautner

John Lautner (1911-1994) geboren in Marquette, Michigan (USA) is een Amerikaanse architect. De uitgestrekte bossen en het diepe blauwe meer in de omgeving waar hij opgroeide zijn van onuitwisbare betekenis voor zijn werk geweest. Lautner heeft zes jaar deelgenomen aan de architectuuropleiding op "Taliesin" van Frank succesvolle van de Taliesin-school en wordt beschouwd als een van de belangrijke Amerikaanse architecten van de vorige eeuw.

Lautner heeft 55 jaar een eigen praktijk gehad, waar hij bijzondere en unieke woningen in de omgeving van Los Angeles (USA), maar ook elders in de wereld heeft hij projecten gerealiseerd. De relatie tussen mens en ruimte en die van de ruimte tot de natuur staat centraal in zijn werk. In een interview deed hij eens de kenmerkende uitspraak "Shelter is the most basic human need" en "The purpose of Architecture is to improve human life. Create timeless, free, joyous spaces for all activities in life. The infinite variety of these spaces can be as varied as life itself and they must be as sensible as nature in deriving from a main idea and flowering into a beautiful entity."

Hieronder een vertaling van een gedeelte uit zijn persoonlijke aantekeningen voor een toespraak die hij hield eind 60-er begin 70-er jaren.

"De essentie van architectuur heeft naar mijn mening niet veel te maken met de technieken of stijlen of ratio van het moment.( architectuur verschijnt door de eeuwen heen en blijft architectuur). Ik denk dat we meer dan ooit moeten zoeken naar de echte idealen en basis van architectuur -zoals gidsen waden door het moeras van de "druk van de meerderheid" - als een expeditie. Architectuur is er voor mensen, om hun vreugde in het leven te vergroten. Te veel van wat vandaag de dag ontworpen wordt zijn "voorzieningen" zoals ze worden gepubliceerd in de bladen. Het is zelden architectuur, meestal veronderstellen ze praktische en economische oplossingen te zijn, zo veel mogelijk op de vierkante meter met veel installaties, maar bieden weging voor de menselijkheid - plaatsen waar men kan werken totdat je er weer weg kunt - Het zouden plaatsen moeten zijn waar mensen graag verblijven , beter hun werk kunnen doen en meer. Betrokken architectuur is als het leven zelf - levendig, fris en stimulerend en toch solide en duurzaam...

...Waar ik over spreek is "het denken over" en" de basis van", om te onderzoeken wat de mens echt nodig heeft. Niemand maakt of verkoopt iets vanuit een dergelijk perspectief (het is te ongrijpbaar).Dit is voor de architect. Eigenlijk zijn veel van de nieuwe problemen niet echt nieuw, behalve dan de mate waarin ze voorkomen, de mens is op zichzelf genomen weinig veranderd. Hoe handig het ook is om iets statistisch te maken, het is in dit geval niet geldig, mensen zijn niet in statistieken te vangen. We kunnen tegenwoordig lucht geconditioneerde ruimtes maken zonder te openen ramen, maar we hebben de mogelijkheden voor natuurlijke ventilatie en licht niet onderzocht. Er wordt voor mensen gedacht in plaats van af te vragen en te onderzoeken wat mensen willen en juist daar licht de basis van de architectuur..."

 

Internet

John Lautner foundation 

Biografie John Lautner door Melissa Matuscak

Boeken
"John Lautner Architect", door Frank Esher
"The Architecture of John Lautner", door Alen Weintraub

Foto's

verschillende foto's door Judith Lautner