Glenn Murcutt
info

Glenn Murcutt

Glenn Murcutt (1936, -) geboren in Londen(GB) is Australisch meest bekende Architect. In Morobe, Nieuw-Guinea, waar hij opgroeide ontwikkelde hij een voorkeur voor eenvoud. Zijn vader bracht hem in contact met het werk van de architect Mies van der Rohe en de filosofieën van Thoreau. Beide hebben een grote invloed gehad op zijn werk. In 1992 kreeg hij de de "Alvar Aalto Medal"(Finse architectuur onderscheiding) en in 2002 de Pritzkerprijs (ook wel de Nobelprijs voor architectuur) voor zijn oeuvre. Maar hij kreeg ook o.a. onderscheidingen zoals de RAIA Gold Medal, De Richard Neutra Award, de "Green Pin International Award for Architecture and Ecology"

Murcutt studeerde architectuur aan de Universiteit van Nieuw Zuid-Wales en werkte vijf jaar bij een architectenbureau alvorens hij zijn eigen eenmansbureau vestigde in 1970. Aanvankelijk legde Murcutt zich toe op een Miesiaanse stijl van ontwerpen, maar als snel werd zijn werk meer regionaal van aard. Richard Leplastrier was hiervoor de katalysator aldus Murcutt. Kenmerkend voor zijn werk is de zorgvuldige pragmatische manier waarmee hij zijn subtiele en krachtige ontwerpen gestalte geeft . Die zorgvuldigheid zorgt ervoor dat functionaliteit en beleving hand in hand gaan. Daarbij is het respect en de liefde voor het landschap waarin het gebouw moet komen altijd een belangrijke factor voor het ontwerp. "Zijn architectuur spreekt de taal van het land"

Murcutt werkt als "solo-architect" en ontwerpt voornamelijk woningen en institutionele gebouwen. Hoewel hij niet buiten Australië werkt, of een groot bureau heeft, is zijn werk wereldwijd van grote invloed. Murcutt biedt ongeëvenaarde individuele aandacht en kwaliteit aan zijn opdrachtgevers, die daardoor bereid zijn meerder jaren op een wachtlijst te staan. Hij is een innovatieve architecturale technicus die zijn liefde voor het landschap en milieu openhartig voor het licht brengt en inzet om heldere en eerlijke architectuur te maken. Architectuur voor mensen.

Enkele typerende citaten van Glenn Murcutt zijn:

"Touch the earth lightly."

"Life is not about maximising everything, it's about giving something back - like light, space, form, serenity, joy. You have to give something back."

 

Wilt u meer weten over Glenn Murcutt of zijn werk:

Internet

In the mind of the architect Glenn Murcutt

The Pritzkerprice (incl foto’s van gebouwen)

Force of Naure by Lynn Becker

Boeken

"Glenn Murcutt - A Singular Architectural Practice", door Glenn Murcutt 
"Touch This Earth Lightly" door Philip Drew.

 

filmje