en

Selterskampweg

Bij de opdracht om een buidelwoning te ontwerpen had Menno met vier eigenzinnige opdrachtgevers te maken. Behendig combineerde hij onze wensen en ........  lees meer

....verwachtingen en wist deze telkens weer creatief en onconventioneel uit te drukken in een praktisch, bij de leefwijze van de bewoners passend plan voor een woning in contact met de omgevende natuur. Zijn stijl van ontwerpen ademt wat hij zelf is, modern, praktisch, natuurlijk, met veel gevoel voor esthetiek. Het contact met hem was prettig en op gemaakte afspraken konden we rekenen.

Piet en Jelma van Roest

 

Veranda Huis

We hebben samen met een zeer betrokken architect (Menno Lam) veel plezier beleefd aan alle fasen van het proces, van het maken van een conceptueel plan tot en met de uiteindelijke realisatie.  lees meer

Het naar elkaar luisteren en ruimte geven in de discussie over het ontwerp zie je terug in het huis dat dezelfde openheid uitstraalt.
We beleven het huis als open en transparant, waarbij binnen en buiten heel vanzelfsprekend in elkaar overgaan. Het geheel straalt geborgenheid, rust en ruimte uit; het is elke dag weer een feest om thuis te komen.

opdrachtgevers van het Veranda Huis

Meer over het Venada Huis ziet u hier

Villa GOY

De aanschaf van onze woning was tot op zekere hoogte een sprong in het duister. We zagen direct......  lees meer

...... veel mogelijkheden om het bestaande huis te verbouwen en opnieuw in te richten maar het exacte ontwerp was nog niet duidelijk. LAM architects had snel door hoe de Lelybugalow (bouwjaar 1975) in elkaar zat en waar de (on)mogelijkheden zaten. Samen met Menno Lam zijn we in staat geweest om alle opties op een rij te zetten en heeft hij  een serie alternatieven ontwikkeld waaruit we uiteindelijk het definitieve ontwerp hebben kunnen samenstellen.

Het ontwerp is door LAM architects vertaald naar een gedetailleerd bestek voor de aannemer. Dit heeft ons geholpen om de kosten van de uitvoering te kunnen plannen en onder controle te kunnen houden.

Voor ons was het belangrijk om de woning maximaal  te verbinden met de omliggende tuin. Menno heeft ons daarbij uitstekend geholpen. Het was een hele puzzel om met onze wensen, die niet altijd direct duidelijk waren, rekening te houden. Maar het is gelukt en met een prachtig eindresultaat.

Wim en Hanneke Los

Meer over VIlla GOY ziet u hier

Wageningen-Hoog

LAM architects heeft een conceptontwerp gemaakt voor uitbreiding van onze woning in Wageningen-Hoog.  lees meer

Door middel van een aantal schetssessies heeft Menno onze ideeën en wensen vertaalt in een modern en duurzaam ontwerp dat perfect aansluit bij de omgeving en de bestaande woning. Wat opviel in de samenwerking was dat Menno zich zeer open opstelt waardoor we het gevoel kregen echt ons eigen huis te ontwerpen. Daarbij was de aanpak professioneel en pragmatisch, wij zijn bijzonder enthousiast over het bereikte resultaat. En ook niet onbelangrijk: in het ontwerpproces werd voortdurend rekening gehouden met het beschikbare budget.

E. & E. Kroesbergen

Wageningen-Hoog

Bezoekers centrum Boskoop

LAM architects heeft in opdracht van Nieuwland Opleidingen een bijzonder duurzaam ontwerp gemaakt voor een bezoekerscentrum van de kinderboerderij in Boskoop.  lees meer

De opgave was om met een beperkt budget toch iets bijzonders te realiseren.

Dit heeft geresulteerd in een functioneel gebouw, met een  inspirerende vormgeving en kwalitatieve waardevolle toevoegingen zoals een veranda met een terras boven het water en een bijzondere dakconstructie.

Het was in het ontwerpproces een bijzondere opgave om de kwaliteit te borgen en toch binnen het beschikbare budget van € 225.000 (plankosten , directie en uitvoering) te blijven. Dankzij de inzet van alle betrokkenen (architect, gemeente en aannemer) is dit gelukt. In het ontwerpproces wist Menno Lam telkens met nieuwe creatieve oplossingen te komen om  technische problemen op te lossen of overschrijding van het budget te voorkomen.

Het nieuwe bezoekerscentrum wordt door de bewoners van de Snijdelwijk en de gemeente Boskoop als een verrijking voor de buurt beschouwd.

Ik zou zo weer samenwerken met Menno, hij maakt waar wat hij beloofd!

 

 Ad Punt ( directeur Nieuwland)

Meer over het bezoekerscentrum vindt u hier

Villa Monnet

LAM architects heeft voor ons een heerlijk huis ontworpen dat privacy en ruimtelijkheid combineert. We ervaren overal de verbinding tussen binnen en buiten. Het is een heerlijk leefhuis waar we iedere dag van genieten!"   lees meer

"............ Voor ons nieuwe (t)huis vonden we twee aspecten belangrijk nl. de omgeving en onze woon- en leefwensen.We hebben daar goed en intensief met Menno Lam over gesproken voordat hij het ontwerp gemaakt heeft. Hij heeft echt met ons meegedacht en kritische vragen gesteld, voorbeelden aangedragen en ons geïnspireerd verder te denken dan waar we bekend mee waren. Daardoor hebben we nu een prettig huis met veel privacy voor onszelf, maar hebben we tegelijkertijd vanuit allerlei hoeken zicht naar buiten.

Als je binnenkomt valt de ruimtelijkheid je direct op. De fraaie trap en vide geven een doorzicht naar de dakkoepel, die zeven meter hoger licht. Dankzijde doorzichtige binnendeuren en de raampartij tussen de keuken en de gang is er veel openheid in ons huis. Je hebt snel contact met iedereen . Bovendien is er een leuke lichtspeling van het zonlicht in huis.

De buitenkant van ons huis is heel fascinerend door de krachtige moderne uitstraling en de grote dakoverstekken met mooie zinken uitsparingen. De binnenkant is heel functioneel ingedeeld en door de warme en duurzame materialen zoals oa. hardhout  -berkenhout - leem - leisteen en rvs is het een warm en sfeervol huis geworden. De hardhouten wanden en de leistenen vloer lopen van binnen naar buiten door .Ook de hoogte verschillen van de plafonds en de vloeren lopen door in de verschillende niveaus van de tuin. Door de grote glazen wand met tuindeuren ervaren we optimale eenheid met de tuin.

Een ander bijzonder aspect is de mooie verlichting in en rondom het huis. Bovendien worden alle elektronische processen aangestuurd door domotica.

LAM architects heeft voor ons een heerlijk huis ontworpen dat privacy en ruimtelijkheid combineert. We ervaren overal de verbinding tussen binnen en buiten. Het is een heerlijk leefhuis waar we iedere dag van genieten!" 

mevr. Van Schie

 

Meer over Villa Monet ziet u hier

Savannehuis (diergaarde Blijdorp)

LAM architects heeft , met gebruikmaking van vrijwel uitsluitend natuurlijke materialen , een zeer energiezuinig ,buitengewoon fraai vormgegeven gebouw ontworpen  lees meer

'..........In de afgelopen jaren is er heel veel verbouwd en nieuw gebouwd in Diergaarde Blijdorp. Voor de vormgevers was en is het ieder keer een opgave om een goede synthese te vinden tussen de wens tot behoud van het (Rijks)monumentale karakter van het oude deel van de Diergaarde en de noodzaak oude en nieuwe gebouwen en dierverblijven zodanig te (ver)bouwen dat een optimaal dierenwelzijn en een efficiënte bedrijfsvoering zijn gewaarborgd. Bovendien stelt de Diergaarde aan een vormgever ook nog de eis dat een gebouw in de Diergaarde dient te "passen" in het bij de dieren horende ,vormgegeven, landschap. 

Het meest recente en in mijn ogen zeer geslaagde voorbeeld van zo'n gebouw is het nieuwe Savannehuis, waarin de giraffes in Blijdorp zullen worden/ zijn gehuisvest. Menno Lam van LAM architects heeft , met gebruikmaking van vrijwel uitsluitend  natuurlijke materialen ,  een zeer energiezuinig ,buitengewoon fraai vormgegeven Afrikaans aandoend gebouw  ontworpen dat niet alleen de groep dieren die al sinds decennia het logo van Blijdorp vormt prima kan huisvesten, maar daarnaast ook voor zowel  de ongeveer 1,6 miljoen bezoekers die Blijdorp jaarlijks bezoeken als voor de vele duizenden treinreizigers die er dagelijks vlak langs rijden, een prachtige  blikvanger is geworden. Nu al wordt door velen dit nieuwe Savannehuis een architectonisch hoogtepunt in de Diergaarde genoemd........'

Ton Dorresteijn (directeur diergaarde Blijdorp)

 

Meer over het Savannehuis ziet u hier

Bewaren

Hoogwolde

Via via zijn wij in contact gekomen met LAM architects.De website en het eerste telefonisch contact met Menno Lam sprak ons aan....  lees meer

..... "Zijn aanpak, schetssessie, contact met de al gekozen aannemer tijdens onze eerste persoonlijke afspraak gaf ons vertrouwen om met Menno verder te gaan. Hij gaf duidelijk weer dat hij naar ons had geluisterd, hij vertaalde onze wens: Lang en comfortabel kunnen blijven genieten van onze recreatiewoning op Hoogwolde. We wilde vooral een een ruime slaapkamer op de begane grond en extra bergruimte.

Door zijn deskundigheid, geduld, doortastendheid en tact m.b.t. het interpreteren van de regels van de gemeentelijke voorschriften heeft hij uiteindelijk bij de gemeente Nunspeet voorelkaar gekregen wat we graag wilde hebben. Dat heeft 6 maanden geduurd en we hebben de omgevingsvergunning in goede orde binnen. 

De uitbrediding gaat een traditionele bouw worden als de bestaande woning, maar  met comfort en beleving geheel naar onze wens. Wij gaan kunnen hierdoor zeker nog lang blijven genieten van de natuur in Nunspeet.

Menno zal met dit ontwerp misschien niet de designprijs winnen maar hij wist wel onze wensen te vertalen. Bovendien vragen wij ons af of een collega architect zo lang zou zijn doorgegaan met de gemeente Nunspeet.

Dat wij als gebruiker van zijn ontwerp, minstens zo belangrijk zijn als het ontwerp hebben wij ervaren. Het is geen loze kreet dat Menno rekening houdt met het genoegen van de gebruiker. In vergelijking met andere architecten is zijn honorarium zeer acceptabel.

Het was prettig om met LAM architects samen te werken".

 

Familie Wagner

Groene Oase (Zwolle -Stadshagen)

verrassende en socialiserende wijkinrichtingen.  lees meer

Groene oase bewonersvisieHoe is wonen in de Groene Oase Zwolle na ruim 5 jaar?

Anders dan in het begin, nog leuker. In den beginne was van echte hagen nog geen sprake, maar waren het staken. Na de verwondering over de mooie en gezellige niet-Hollandse woningen (een veranda is niet standaard in Nederland), verplaatst de aandacht zich naar de groene omgeving.

Inmiddels zijn de hagen volgroeid waardoor ze een natuurlijke groene privacy functie vervullen. De overgang van de haag naar de woning heeft een natuurlijker verloop omdat de stenen benedenverdieping min of meer achter de haag verdwijnt en de houten bovenverdieping er bovenuit steekt.

De plaatsing en vorming van de raampartijen is verrassend. Een raam direct onder de dakrand en een lichtstraat tussen twee in elkaar overlopende dakdelen zijn daar voorbeelden van.  Het ontbreken van een zolder gaat evenwel niet ten koste van de leefruimte. De aanwezigheid van een veranda versterkt het gevoel van een grote woonkamer. Details zoals het regelwerk op de voordeur voorzien van een breed raam maken het af.   

Tijdens de eerste informatieavond in Zwolle vertelde de Menno Lam (toen nog project-architect bij Feekes en Colijn) over de gedachten die geleid hebben tot het planologisch ontwerp van de Groene Oase, ik begreep het niet. Paden en hagen als slierten spaghetti, groene doorkijkjes, poortjes in de beukhaag, etc. Het zal allemaal wel, wij vonden de huizen mooi, die warme uitstralingen en de ontvangende veranda’s.

Maar nu na 5 jaar snap ik de slierten spaghetti en groene doorkijkjes. De opzet van de woningen, groene beukhagen en veranda’s zorgen nog steeds (meer) voor een spontane “gatherings” op de veranda’s en naoberschap. Niet alleen in Drenthe, Twente of de Achterhoek, maar ook in onze gezellige Groene Oase kennen wij naoberschap. Wij wonen hier niet naast, maar met elkaar. ’s Morgens hoor je elkaar door de tuin scharrelen en zie door de beukhagen vlagen van elkaar wat steevast leidt tot een “goede morgen buur”.

Ondanks de seriematige bouw zijn de woningen zowel van binnen als buiten uniek.

Ik hoop dat meer mensen mogen genieten van deze soort verrassende en socialiserende wijkinrichtingen.

Menno bedankt, voor het doorzetten van die “rare” ideeën.

Namens de blije bewoners van de “Groene Oase”,  Clyde en Ben  

 

Meer over de Groene Ose vindt u hier

Bewaren

Anne Westerduin

Menno Lam is een bevlogen architect: het is bijzonder plezierig .....  lees meer

.......om met hem te spreken over zijn vakgebied. Ik kijk terug op een coöperatieve manier van samenwerken.
Menno is de man die je kan benaderen als je op vernieuwende ideeën gebracht wil worden.

Anne westerduin

 

Robert van Herk (Educator)

In het ontwerpteam van de diergaarde heb ik een aantal jaren met Menno samengewerkt.  lees meer

Dit multidisciplinaire team is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe verblijven. Menno bleek niet alleen een zeer sociaal en constructieve partner, zijn creatieve oplossingen voor (zoo-) architectuur hebben me herhaaldelijk verrast. Positief wel te verstaan! Neem eens een kijkje in het  geweldige nieuwe giraffen huis in de diergaarde van Rotterdam en je zult het met me eens zijn dat Menno een begenadigd ontwerper is”

Robert van Herk ( Hoofd Educatieve dienst, multidisciplinair ontwerpteam)

Bianca Themen (Gebiedscoordinator IJburg)

"LAM architects heeft in een van onze complexen gezorgd voor verfraaiing van de algemene ruimte.  lees meer

De uitstraling van het atrium was bij nader inzien toch te strak en te kil. We hebben gekozen voor het plaatsen van mooie grote foto panelen die pasten bij de stijl van het gebouw. Samen met Menno hebben wij de wensen van de bewoners opgehaald tijdens een bewonersbijeenkomst. Bij zulke processen kan je niet iedereen tevreden stellen. Het viel mij op hoe flexibel Menno hier mee omging en met name ook op sociaal vlak verder ging dan zijn vakgebied. Ik was bovendien zeer tevreden over de nazorg. Een dergelijk project stopt niet bij het plaatsen van de foto panelen. De wensen van de bewoners (ook individueel) stonden centraal dat heeft hij goed aangevoeld.

Bianca Themen
Gebiedscoördinato van De Alliantie

 

Elo de Mul (Hoofd Publiekszaken)

Menno is begaan met de opdrachtgever verdiept echt in zijn of haar wensen.  lees meer

Hij daagt je uit om samen met hem je eisen en wensen nader te onderzoeken en te verfijnen. Hij komt op basis van een goed vooronderzoek met een innovatief ontwerp dat anders is dan je verwacht. Menno gaat creatief om met de mogelijkheden, eisen en wensen en vertaalt deze in een verrassend ontwerp dat verder gaat dan je zelf had kunnen bedenken. 
Menno is prettig in de omgang, komt afspraken na en helpt je als opdrachtgever te komen tot een passende oplossing'

E. de Mul (Hoofd Publiekszaken Rotterdam Zoo) 

Sander Stolk (Projectleider)

Menno heb ik leren kennen als een zeer creatief en veelzijdig ontwerper  lees meer

 Door zijn holistische ontwerpbenadering, is hij uitgegroeid tot een breed georiënteerde professional die de processen in de bouw-en vastgoedsector begrijpt. Dat maakt hem niet alleen een goede architect, maar ook een uitstekende adviseur en partner in alle fasen van een bouwproject. Daarnaast is hij een prettig mens.

Ir. Sander Stolk (Projectleider CAE Nederland)

 

Henri Schimmel (Rabo Vastgoed)

"Menno Lam heb ik ervaren als een vakkundig en betrokken architect. Kenmerkend is   lees meer

zijn doorzettingsvermogen en passie op het gebied van vormgeving versus techniek. Daarbij staat voor Menno het belang van de opdrachtgever c.q. eindgebruiker centraal. Tenslotte moet hier gezegd worden dat Menno ook nog een prettig persoon is om mee samen te werken"

Henri Schimmel Projectmanager Rabo Vastgoed,  De Groene Oase , Zwolle Stadshagen 

 

René Reusen (projectmanager)

"Menno Lam heb ik ervaren als een vakkundig en betrokken architect. Kenmerkend is   lees meer

Wij hebben LAM architects leren kennen als een vriendelijk, zeer toegewijd architect met visie, die deze visie altijd goed weet te onderbouwen met kennis van o.a. klimaateisen, bezoekersstromen, lichtinval en andere aspecten die van een gebouw een geslaagd en aangenaam gebouw maken. Menno heeft zich op positieve wijze weten te verdiepen in de ontwerpuitgangspunten van Diergaarde Blijdorp en deze zich ook goed eigen gemaakt, waarbij de architectuur soms ondergeschikt moet zijn aan de functie of zelfs geheel aan het zicht wordt onttrokken.

Menno heeft jarenlang als onze vaste architect deelgenomen aan het Ontwerpteam van Diergaarde Blijdorp. Een van zijn meest markante bijdragen is toch wel het nieuwe giraffengebouw in het Afrika-continent. In dit intrigerende gebouw heeft hij de modernste inzichten op het gebied van dierenwelzijn weten te combineren met stijlvolle architectuur en duurzaamheid. Ook bij vele andere projecten heeft zijn onzichtbare hand meegewerkt, waarbij ook zijn vaardigheden als landschapsvormgever goed van pas kwamen.

René Reusen, project manager Diergaarde Blijdorp.

Ernst Feekes (Feekes & Colijn architecten)

'Een bijzonder goede architect, het zoeken naar duurzame oplossingen met een passende vormgeving   lees meer

zit in zijn wezen gebakken. Menno  is niet snel tevreden, een architect in hart en nieren, en ziel. Daarnaast is Menno een innemend mens met een hartelijke uitstraling die vertrouwen wekt. Hij heeft o.a. als projectarchitect voor ons een cruciale rol vervuld bij verschillende projecten: drie villa's in Deventer, het kantoor voor ProWonen. Voor de Groene Oase  Stadshagen in Zwolle leverde het zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs op, een hele prestatie!'

Ernst Feekes, directeur Feekes & Colijn architecten

Laurens Smits (VASPRO)

Menno staat voor wat hij bedenkt maar   lees meer

weet ook hoe hij een positieve draai moet geven als er in het proces wijzigingen moeten worden doorgevoerd. Dit is voor een goede samenwerking van groot belang’

Laurens Smits, directeur VASPRO bouwmanagement

 

Cees Slaats (Slokker Bouwgroep)

Menno Lam kijkt goed naar de context, luistert en   lees meer

denkt met je mee en vertaalt de wensen van de opdrachtgever herkenbaar, maar op een verrassende manier.  Creativiteit en  functionaliteit gaan daarbij hand in hand. Menno is een benaderbaar persoon, prettig in de omgang"

Cees Slaats, projectleider Slokker bouwgroep