VILLA PAPEN: een woning voor twee bosliefhebbers
gebouw | info

Dit ontwerp is gemaakt als onderdeel van een haalbaarheidsstudie voor een woning in Wageningen. De opdrachtgever wilde naast meer contact met de natuur ook langdurig logees kunnen ontvangen en hen privacy in de woning en tuin bieden. Na analyse van de locatie en de bestaande woning is er nagegaan wat er binnen het bestemmingsplan mogelijk was.

De verbinding met de omliggende natuurlijke omgeving is gebaseerd op de karakteristieke overstekken van de oude woning. De toevoegingen aan het bestaande bieden beschutting door riante overstekken en verzachten ook de overgang tussen binnen en buiten. Hierdoor is er ook meer contact met de natuur. De riante veranda op het zuidwesten maakt het mogelijk tot laat in het jaar ’s avonds buiten te zitten.

De daken zijn bewust ontdaan van hun goten omdat de afvallende bladeren van de omliggende bomen anders veel ongemak zullen opleveren door verstopping. Bovendien wordt het hemelwater zo ook direct geïnfiltreerd in de bodem en niet afgevoerd op het rioleringsstelsel. Plaatselijk wordt het water opgevangen in de oude septictank zodat er tijdens droge zomerdagen gesproeid kan worden met regenwater.

ontwerpteam: Menno Lam - Elize Lam