DE GROENE OASE: een groene leefwereld voor 44 huishoudens
info

Het woningbouwproject De Groene Oase in vinexwijk Stadshagen is beloond met de Architectuurprijs Zwolle 2007. Zowel de jury als het publiek kende de prijs toe aan het plan met 44 woningen. In het ontwerp is een bijzondere relatie tussen architectuur en natuur geschapen.

De Groene Oase is een open organische structuur, waarbinnen de scheidslijnen tussen private en publieke plekken subtiel worden aangegeven door paden en wegen. De samenhang wordt versterkt door elke woning ‘ de tuin in te brengen’ en de tuin ‘ binnen elke woning te halen’ . De grenzen van de kavels zijn vervaagd, wat de betrokkenheid van de bewoners met de omgeving moet vergroten. De prijs werd uitgereikt tijdens de Zwolse Nacht van de Architectuur, afgelopen vrijdag.

Voorzitter Hans Mulder betitelde De Groene Oase als ‘een project van een grote intrinsieke schoonheid. Architectuur die verder kijkt en reikt. Een project dat als een oase ligt temidden van een bakstenen en betonnen woestenij die het beeld van Zwolse stadsuitbreiding tot voor kort domineerde’.

Menno Lam ontwierp het project bij Feekes en Colijn architecten samen met Ernst Feekes. Feekes: "Menno heeft o.a. als projectarchitect voor ons een cruciale rol vervuld bij verschillende projecten: drie villa's in Deventerhet kantoor voor ProWonen. Voor de Groene Oase  Stadshagen in Zwolle leverde het zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs op, een hele prestatie!'