atelier ZeVe
gebouw | info

Een atelierruimte voor een hoveniersechtpaar. Een ruimte waarbij contact met de tuin essentieel is en waar de grenzen tussen binnen en buiten in elkaar overvloeien. De atelieruimte is met een 17 meter lange gang gekoppeld aan het woonhuis. De gang ligt in het verlengde van de oude voetgangersbrug en biedt de gebruiker een mooi perspectief. De gang is 40 cm opgetild t.o.v. het maaiveld waardoor men boven de tuin loopt. Ook het atelier ligt op dezelfde hoogte. Als de voor- en achterpui opzij worden geschoven is het atelier meer een veranda dan een huis. De schermen werken in geopende situatie als reflectieschild voor het verkeersgeluid.

Het overstek van het dak is bepaald door de zomer en winterzon. Alleen de winterzon komt binnen. De betonnen terrassen lopen over in de vloer onder het dak. Deze vloeren worden als passieve thermische massa ingezet doordat de winterzon ze opwarmt. Het buitenterras warmt tijdens de zomerdag wel lekker op en geeft haar warmte af tijdens de koele avonden aan de mensen die erop zitten.

Het ruime overstek aan de zuidzijde zorgt er ook voor dat men op regenachtige,  zwoele avonden buiten kan zitten. Het licht van de zomerzon wordt op een speelse manier binnen gelaten via o.a. het waterbassin dat in het terras is opgenomen. Het licht wordt door het wateroppervlak naar binnen gespiegeld. Het golvende wateroppervlak wordt zo een dynamisch decor op het plafond.

architect: Menno Lam