Natuurinclusief ontwerpen
Voor Biodiversiteit en Menselijk Welzijn
Als natuur een vanzelfsprekend onderdeel is van de gebouwde omgeving, dan verbetert de leefbaarheid, de biodiversiteit én jouw welbevinden. Denk bij natuur aan parken, groene daken, diervriendelijke gevels en bloemrijke bermen. Beschutte routes waarlangs dieren kunnen reizen van de gebouwede omgeving naar het buitengebied,
Natuur in de gebouwde omgeving heeft naast biodiversiteit meer voordelen:
- Groen beperkt gevolgen van klimaatverandering zoals wateroverlast en hittestress. Bijvoorbeeld natuur slaat water op als buffer.
- Mensen gaan in een groene omgeving eerder naar buiten, krijgen meer beweging en komen elkaar vaker tegen. Een omgeving met meer natuur, zorgt zo voor een betere gezondheid, sociale verbinding en een groter welzijn.
- Groen speelt een rol bij luchtzuivering en vangt bijvoorbeeld stof af. Het heeft daarmee een positieve invloed op de luchtkwaliteit in de stad.
- Meer groen is ook gunstig voor het vestigingsklimaat. Een groene omgeving trekt bedrijven aan en verhoogt de waarde van vastgoed.
In het sterk versteende Nederland staat de biodiversiteit onder druk door traditionele bouw- en landbouwpraktijken. Ongeveer de helft van onze inheemse boom- en struiksoorten dreigen zeldzaam te worden of zelfs uit te sterven om nog maar te zwijgen over de aantallen insecten die verdwijnen.
Een paar extra bomen planten en bijenlinten zaaien is niet voldoende om deze neergaande trend te stoppen. Daarom is het hoog tijd voor een aanpak die de lokale biodiversiteit verbetert.
Natuurinclusieve Aanpak:
Bij elk natuurinclusief ontwerp kijken naar de aanwezige flora en fauna en welke soorten willen we versterken of introduceren en of we nieuwe leefruimte kunnen bieden? Daarbij kijken we naar het ontwerp voor het gebouw, maar ook naar de ruimte buiten het gebouw
De Natuurinclusieve Leefomgeving:
Een natuurinclusieve leefomgeving integreert een samenhangende groen- en waterstructuur in bebouwd gebied, waar zowel bloemen, struiken, planten en dieren als mensen zich thuis voelen. Het gebouw en de omliggende ruimte kan ook als 'stepping stone' functioneren waardoor dieren gemakkelijker van het ene gebied naar het andere komen
Met Biophilic Design laten we architectuur, natuur en landschap in elkaar overvloeien. Door de natuur te bestuderen en te kopiëren, kan de gebouwde omgeving een toevluchtsoord worden voor biodiversiteit.
Onze Natuurinclusieve Visie:
Natuurinclusief otnwerpen gaat over duurzamhedi in een brede zin, waarbij we plannen maken met het oog op lokale biodiversiteit en natuurwaarden, de verbinding en balans herstellen tussen mens en natuur (biophilic design), wat gunstig is voor beiden.
Onze visie resulteert in een gezond ecosysteem voor elke leefomgeving, met balans voor mens, plant en dier. Een diverse, veerkrachtige groenstructuur in bebouwd gebied die bijdraagt aan biodiversiteit, duurzaamheid, klimaatbeheersing, etc.
Een plek waar iedereen prettig leven kan.
Lees hier meer onderbouwing over de nut en noodzaak van natuurinclusief ontwerpen en bouwen
Lees hier een aantal de praktische tips met stappenplan en checklists
Neem contact op voor een natuurinclusifef ontwerp