Cradle to cradle gebouwen ontwerpen

Cradle to cradle architectuur

door: Menno Lam

Als samenleving beginnen we in te zien dat we de biodiversiteit, natuurlijke voorraden en grondstoffen van de aarde aan het uitputten zijn. Als nu al de grenzen bereikt zijn, hoe moet het dan verder nu de wereldbevolking aanzienlijk zal toenemen en miljarden mensen het consumentisme nastreven van onze westerse samenleving. Ligt er een economisch interessante toekomst of juist een ecologisch dramatische toekomst in het verschiet?  

Het Cradle to Cradle concept toont aan dat we niet hoeven te kiezen tussen economische of ecologische groei. Economie en ecologie kunnen elkaar juist versterken. Om dit te verwezenlijken moeten we wel onze producten, logistieke processen, gebouwen en steden aanzienlijk intelligenter te ontwerpen.  

Als we dit doen volgens de circulaire principes van Cradle to Cradle, dan zijn productieprocessen schoon, worden bijvoorbeeld begrijpelijke ecosystemen geïntegreerd in onze steden en gebouwen, zijn producten na gebruik volledig te ontmantelen in waardevolle grondstoffen en is de consument geen vervuiler meer.

Cradle to Cradle is daarmee niet alleen een ultiem duurzaamheidconcept maar veel meer nog een nieuw economisch model en businessconcept. De eerste ervaringen met het concept bij stedelijke ontwikkelingen en de industrie laten zien dat het concept een bijzonder winstgevend concept is.

Gebouwen worden ontworpen met respect voor de gezondheid van zowel de mensen die erin wonen en werken als met respect voor de omgeving. Gebruik van daglicht heeft de voorkeur en kunstmatig licht wordt zoveel mogelijk geweerd. Natuurlijke luchtcirculatie in plaats van airconditioning. Deze maatregelen sparen energie en bevorderen de gezondheid van mensen. De bouwmaterialen en inrichtingszaken zijn gezond en veilig voor mens en dier en zijn herbruikbaar.

Wij willen als architect meewerken aan uw gezonde leefomgeving. Daarom is het Cradle to Cradle principe een van de vier invalshoeken die we hateren bij de benaderen we onze opgaven.

Top