Lantaren
gebouw | info

Het ontwerp huisvest een cultureel theater en dito bioscoop. Een combinatie met een eigenzinnig karakter. 

Evenals bij het zien van theater en het bekijken van de bewegende beelden op het witte doek spelen ook in het ontwerp de zichtlijnen en belichting een belangrijke rol.

Zichtlijnen naar de singel van de achterliggende appartementen en de zonuren op de woningen zijn de parameters die, samen met een vastgestelde hoogte, vorm geven aan het gebouw. 

Dit gebouw is op maat gesneden vanuit de intrinsieke waarde van de lokatie.

Dit ontwerp is huisvest een culturele bioscoop en theater.

De maximaal toelaatbare hoogte is niet toereikend voor het totale programma. Daarnaast levert dit ook argumenten voor bezwaren vanuit de er achter gelegen appartementen omdat hen het uitzicht op de singel met oude bomen wordt ontnomen.

Na het maken van een functioneel ontwerp, een zichtlijnen en zon-studie is dit concept ontstaan. Wat bovendien een logische scheiding tussen bioscoop en theater  oplevert. Op het maaiveld verweeft de stad met de foyer, door deze overgang is betreden bezoekers vanzelfsprekend het gebouw: voor een kop koffie, en versnapering of om van een het culturele aanbod te genieten.

architect: Menno Lam