ENKA Huis
info

Het sobere en robuuste basis volume lijkt gesloten, maar eenmaal binnen omkadert het op een sublieme wijze de fraaie natuurlijke omgeving: Het raam aan de voorzijde is , van binnenuit gezien, de lijst om het 'kunstwerk' buiten.

Om optimaal te genieten genieten is de woonkamer georienteerd op de zon en naast het metselwerk volume staat het opgetild op een houten dek. Dit dek ligt zich ca 1 meter boven het omliggende bos-terrein. hiermee verhogen we de privacy van de bewoners en de kleine bosbewoners, als egels en eekhoorns leveren hierdoor geen habitat in, zelfs als de wilde zwijnen dit gedeelte van Ede bereiken zullen de bewoners van deze woning dat hierdoor niet als bedreigend ervaren. Bovendien is het ook erg praktisch: nooit zanderige voeten of natte voeten als het regent en toch buiten kunnen zitten, dat wordt nog eens versterkt doordat  het dak van de woonkamer omhoog  waaiert zodat de zonestralen tussen de bomen door ver de woning kunnen binnendringen.

De commissie ruimtelijke kwaliteit Ede heeft dit ontwerp opgenomen in hun jaarverslag omdat men deze woning als voorbeeld stelt voor van een passend ontwerp aan de oostrand van het Enkaterrein, waar hoge eisen worden gesteld aan de  vormgeving en materiaaltoepassing. 

bekijk het bouwproces via deze blog